Elmúltam 18 éves

Sajnos még nem vagyok 18 éves :(

A hatodik… határok nélkül

Hamarosan megérkezik a legújabb sörünk, melynek névadója természetesen mozdony – vagyis tulajdonképp  nem is mozdony. Ez bizony vonat, egy komplett szerelvény – a TRANS-EUROP EXPRESS.

Ez egy legenda volt, mely 1957-ben született. Egy sajátos vasúti szolgáltatás, mely toronymagasan kiemelkedett az akkori színvonalból. Légkondicionált vagonok, elektromos reluxa az ablakokon,  utazás luxus körülmények között. Kezdetben Párizs-  Zürich- Amsterdam városait kötötte össze, többfajta útvonalon, majd a hálózat a hetvenes évek közepén érte el csúcspontját, ekkor 45 különböző vonat 130 európai nagyváros kapcsolt össze.

A szerelvények kialakítása nem volt egységes, nem ezen volt a hangsúly, hanem a szolgáltatás minőségén, az utazási komforton, a sebességen, ami viszont mindegyik vonaton az átlag feletti volt. Az olasz, a francia, és a svájci vonatokat villanymozdonyok húzták, a belga, és a német szerelvényeket – a kezdeti időszakban – dízel mozdonyok. A sörünk címkéjének mintájául a német változatból a VT 11.5 gázturbinássá átalakított típusa, a VT 602, melyek próbafutásokon  elérték a 200 km/óra sebességet.

Tehát a vonatok behálózták Nyugat-Európát- határok nélkül. És ez, a határok nélkül – ez jellemzi az új sörünket.

Nincsenek szigorúan vett határok, kategóriák, bár típusa belgian pale ale – a felső erjesztésből nem engedünk, de ízhatásban, megjelenésben lehetne akár egy pils is. Világos, inkább kesernyés, azért egy kis tartása is van, bár belga, de nem a fejbevágós fajtából – tehát egy sör, igazi határok nélkül. Akárcsak névadója, a TRANS-EUROP EXPRESS, mely igazi legenda lett.

A TEE egyébként a hetvenes években megihlette a Kraftwerk német zenekart, mely az elektronikus zene egyik úttörője volt, az 1977-ben megjelent lemezük erről a fantasztikus vonatról szólt, mely azóta igazi ikonná vált.

 

 

H.I.

 

 

A képek, videók forrása az internet.